Henley Square Urban Design Competition

i

An open competition to re-imagine the foreshore and public amenity at Henley Square in Adelaide.

CODA suggested that the existing jetty be pushed along its existing path, drawing the sea deep into the urban realm of the existing square. Activity within the square is heightened by the presence of the jetty and the intensity of the surrounding buildings. Spaces are created for programmed events however the square equally lends itself to informal activity.

The vertical wall that shields the square from storms is dismantled into terraces of lawn that cascade down to the beach, and offer the same level of protection. Steps and subtle ramping offer a fluid choice of movement and experience.

The combination of a robust jetty imbedded within a busy urban environment provides a defining identity for Henley Square.