Archives

Amana Living

CODA was invited by Amana Living as one of four architectural practices chosen to explore the feasibility and potential for the development of quality accommodation for people aged 55+ on an existing Amana site.

The proposition put forward by our team was expressive of CODA’s determination to produce innovative, sustainable and research-based work. With a strong interest in the future of housing and in particular the necessity for age-appropriate living, this project was a result of a determination to understand what defines successful retirement housing.

The proposal puts forward a total of 105 apartments, 90% of which are anticipated to achieve a Platinum level of Livable Housing Design Guidelines to encourage access to all residents as well as easy adaptation of apartments to the specific needs of residents.

A set of 5 key principles were developed to guide the design process:

Light + Air

Passive solar considerations are ensured in all dwellings as a result of an understanding of both the environmental benefits and in recognising the major life-enhancing health and psychological benefits of good access to sunlight and natural ventilation.

Materials + Sustainability    

We proposed a beautiful selection of materials, both hardwearing and sustainable where possible. ESD considerations were a key component of the design, which encompasses water recycling systems, PVS and solar thermal on the roof.

Privacy + Community  

We believe that when operating effectively retirement living can become the backdrop for a fulfilling communal life whilst allowing privacy and amenity for individual pursuits.

Safety + Security

Part of the research undertaken through the design process involved a series of interviews with those who sit within the demographic most akin to the potential clients of Amana living. These interviews revealed that security was of the most importance to people as they aged.

These are at the heart of any multi-residential design and particularly relevant in the case of 55+ living and its associated services and lifestyle.

Kings Square Design Competition

CODA was one of three practices shortlisted on the international Kings Square design competition, initiated by the City of Fremantle to create a new civic centre for the town.

Our team worked passionately to develop a scheme that elegantly references the past whilst elevating Fremantle’s central heart to a place of urban connections and civic delight. Our scheme  created a magical interior, a place of shade, play and activity within a joyous and colourful Urban Room. We saw the Urban Room to be a place of civic and community pride; a space to hold events day and night, all year round, under cover and away from the fickleness of the weather.

Our scheme rejected generic formalism and delivered a nuanced and urban response to Fremantle’s proud cultural, social and built heritage that was both a celebration of the past and an evocation of a brighter future. The building was a bricolage, its many fragments operating as links to the fine grain of the City, and reinforcing the townscape of Fremantle with its thick walls and inner walls of repose.

Importantly, we sought to activate and energise the surrounding streets and Kings Square by locating the library and many important community and council services onto all three street elevations. We located the library over two levels, with outdoor reading rooms, children’s activity spaces on the ground floor, along with a prominent home for the City’s Local History section over the City Desk. We also suggested that FOUND, the Fremantle Art Centre’s retail outlet could locate a satellite store in the building, promoting the creative industries of Fremantle to a wider audience.

One of Fremantle’s greatest assets is its engaged community, and our scheme delivered a vibrant and beautiful town civic centre that spoke as much to them as it did to the requirements of local government. By adjoining a new foyer and terrace we not only connected the Town Hall to the Urban Room, but allowed the community to interact and observe the workings of the council directly. We strongly believe that the council’s elected members should be part of its community, open and accessible to the broader public, with the inner workings of the council process ‘on display’ to its constituents.

We are proud of our design work and its celebration of everything that makes Freo such a unique place in the world.

Henley Square Urban Design Competition

An open competition to re-imagine the foreshore and public amenity at Henley Square in Adelaide.

CODA suggested that the existing jetty be pushed along its existing path, drawing the sea deep into the urban realm of the existing square. Activity within the square is heightened by the presence of the jetty and the intensity of the surrounding buildings. Spaces are created for programmed events however the square equally lends itself to informal activity.

The vertical wall that shields the square from storms is dismantled into terraces of lawn that cascade down to the beach, and offer the same level of protection. Steps and subtle ramping offer a fluid choice of movement and experience.

The combination of a robust jetty imbedded within a busy urban environment provides a defining identity for Henley Square.

Bennett Street Housing

CODA was one of three practices invited to provide a Concept Design Proposal for Foundation Housing’s new Bennett Street Affordable Housing project. The project will provide hostel and affordable key worker apartment accommodation in the inner east end of the Perth CBD.

Based on our experience in this type of accommodation, our scheme was underpinned by the following four principles: access to daylight, fresh air, robust and sustainable materials and a real sense of community. We believe that these principles should form the heart of any design, but have particular relevance to Foundation Housing, its clients and tenants and the people who work for the organisation delivering its services.

Our scheme proposed a range of activated street front uses such as caretaker offices and interview rooms, and a ‘sunken lounge’ on the upper level that engaged directly with Bennett Street. A combined first floor community area included a Men’s Shed, BBQ areas and a variety of scaled spaces for socialisation. An important link between the laundry spaces, kitchen and cooking education areas was developed, along with the careful provision of stores and separate access points for apartment residents and hostel tenants. A visitation apartment was also proposed to provide a space for tenants to interact with their children in a safe and secure environment.

Looking to minimise site time and to maximise space efficiencies, we proposed a 16-storey apartment tower using the Unitised Building (UB) modular system of construction. This method not only looks great but is cost, resource and time effective. As our imagery demonstrates, the building’s shell was to have been punctuated with an engaging and uplifting palette of coloured, north facing balconies – one for each tenancy.

It was a considered and bold scheme that we believe would have provided a memorable, pragmatic and substantial piece of residential architecture for inner-city Perth.

Building for Diversity

In 2006, CODA won a national ideas competition that led to the provision of architectural services for a $10m mixed use building for Foundation Housing. The project responds to the client’s vision and supports the revitalisation of Northbridge set out by the East Perth Redevelopment Authority (now MRA).

44 hostel units, 16 key worker apartments, a caretaker apartment, 9 commercial tenancies and the restoration and conversion of a heritage warehouse to a cafe all sit on the 1190m2 site.

From the outset CODA looked to interrogate the brief and challenge the status quo. Our scheme challenged the site’s height restrictions, proposing a “small tower” building for the hostel accommodation with a lower building on the boundary of the site containing apartments and small commercial tenancies.

This configuration allows for a northern orientation to each habitable room whilst successfully addressing the need for cross ventilation. By increasing the height of the tower, the centre of the site was also freed to become a communal courtyard.

The project celebrates the richness of natural materials in combination with the whimsy of colour. CODA worked with four artists to fully integrate public artwork into the building fabric, making this a true building for the community.

Toyota Competition

The car first shaped the contemporary city through networks of roads and freeways, and is now shaping the world in relation to emission controls. Car engineering has led the development of technology that we now take for granted, and at the same time, contributed significantly to greenhouse gases.

CODA was one of four firms invited to present a design for new headquarters for Toyota WA. The building was to be situated in Kewdale, near Perth’s domestic airport, and needed to reflect Toyota’s universal commitment to Environmentally Sustainable Development.

Toyota recognises the impact of the vehicle on our fragile ecosystem and is an industry leader in the production of cleaner, greener cars. Their hybrid vehicles offer a driving experience without the environmental impact of traditional combustion engines. Implicit in the project brief was the requirement to resolve and articulate the tension between man, machine and nature.

CODA’s design for the Toyota WA Headquarters unites the act of driving and the infrastructure that makes it possible through the insertion of a cultivated garden. Building users are continuously engaged with both the mechanics of the building and the poetics of the internal garden.

The skin of the building tempers the environment through a series of passive and active systems and at the same time, delivers an iconic building form. The semi-transparent structure is lit at night by hundreds of aligned red and white LEDs, mimicking the blur of the lights of the cars whizzing by.

The base of the building is heavy, as if carved out of the landscape, concealing water and air-cooled labyrinths to assist in the natural ventilation of the building. The landscape surrounding the building is integrated into a WSUD proposal, reducing stormwater across a large hardstand site and the ‘heat island’ effect, which in turn will reduce the overall energy consumption of the building.

CODA has designed a project that is truly sustainable and innovative in its design, remarkable in appearance and complementary to the vision, values and aspirations of Toyota.

East Port 5

Won through an invited two-stage design competition.

Situated an hour south of Perth, adjacent to the booming region of Mandurah, East Port 5 is the last remaining stage of the Port Bouvard development. Fifty-nine carefully crafted and luxurious apartments are located in an urban cluster on an island designed by us to allow all apartments to have northern facing open space, balconies and views to two major bodies of water, the inner and outer canals and the Peel Estuary behind.

The apartments are split into several smaller scale buildings that respond to the site in differing ways, creating a village feel and enabling urban scale public open space interventions. A sculptural caretakers house (also designed by CODA) sits as guardian to the inner canal and watches over the Entry Bridge.

AIDS Memorial

Won through a national two-stage design competition in collaboration with Rodney Glick.

A sheltered space with a calm reflecting pond that allows individuals to contemplate the sky.