Archives

Building for Diversity

In 2006, CODA won a national ideas competition that led to the provision of architectural services for a $10m mixed use building for Foundation Housing. The project responds to the client’s vision and supports the revitalisation of Northbridge set out by the East Perth Redevelopment Authority (now MRA).

44 hostel units, 16 key worker apartments, a caretaker apartment, 9 commercial tenancies and the restoration and conversion of a heritage warehouse to a cafe all sit on the 1190m2 site.

From the outset CODA looked to interrogate the brief and challenge the status quo. Our scheme challenged the site’s height restrictions, proposing a “small tower” building for the hostel accommodation with a lower building on the boundary of the site containing apartments and small commercial tenancies.

This configuration allows for a northern orientation to each habitable room whilst successfully addressing the need for cross ventilation. By increasing the height of the tower, the centre of the site was also freed to become a communal courtyard.

The project celebrates the richness of natural materials in combination with the whimsy of colour. CODA worked with four artists to fully integrate public artwork into the building fabric, making this a true building for the community.

Munster Grouped Housing Project

CODA were engaged to explore the opportunities for diverse housing types in Munster, a suburb south of Fremantle. Currently, the typical dwelling in Munster is a detached single house on a 600sqm lot. The concept designs prepared by CODA are the result of extensive testing and research to find viable opportunities for multiple housing on a single lot of this size.

Our designs provide for demographically diverse and affordable housing options as well as responding to the scale and grain of the accepted suburban pattern of the surrounding area. This study has the potential to make a significant contribution to the quality of multiple housing in Western Australia and will benefit from a developers and builders who share the intent of our vision.

Move Apartments

The Match Group engaged CODA to provide Design Development services for an entry level apartment project in North Coogee which had a previous Development Approval for 81 dwellings. CODA completed the design review within 10 weeks and most significantly, increased the number of dwellings by 25 units to 106. The development will now be comprised of 57 single, 44 double and 5 three-bedroom apartments. This change in density was formally approved by the City of Cockburn (through a revised Structure Plan and DAP amended by CODA).

Underlying this project was a desire to capture and reflect the post-industrial landscape of North Coogee and the greater Fremantle area. This was achieved through the use of robust, context appropriate materials that ensure longevity in the face of an often harsh, coastal environment. Working with only a handful of materials such as face brick, exposed steelwork and cladding, has anchored the building firmly within Fremantle’s established architectural framework. We have also given the CODA brick (designed for the award winning Think Brick competition) a guernsey on feature walls throughout the project!

Various passive, sustainable initiatives like improved cross ventilation, dual aspect apartments and allocated space for visitors’ bicycles have been incorporated into the design wherever possible. An outdoor room, or extended balcony, becomes a focal point in each apartment and acts as a continuation of the indoor living spaces. Whilst activating the building from the street front, these balconies contribute also to a sense of community within this unique development.

East Port 5

Won through an invited two-stage design competition.

Situated an hour south of Perth, adjacent to the booming region of Mandurah, East Port 5 is the last remaining stage of the Port Bouvard development. Fifty-nine carefully crafted and luxurious apartments are located in an urban cluster on an island designed by us to allow all apartments to have northern facing open space, balconies and views to two major bodies of water, the inner and outer canals and the Peel Estuary behind.

The apartments are split into several smaller scale buildings that respond to the site in differing ways, creating a village feel and enabling urban scale public open space interventions. A sculptural caretakers house (also designed by CODA) sits as guardian to the inner canal and watches over the Entry Bridge.