Archives

House W+W

A tiny space was found between two buildings in the port city of Fremantle. East-West orientation. 250m2. Not quite the Australian Dream. Luxuries previously taken for granted, like a front yard, are dispatched. Every metre of space is put to use. The cubed mass is carved out to provide interior and exterior spaces for all weather conditions. The roof is occupied. The facade acts as a billboard, the front yard becoming vertical. The smooth neatly clipped graphic landscape hides the chaos of our life with three small children that plays out behind.

House SB

House SB has been designed for a family of 4 with a passion for entertaining. The house is ambitious in its use of space and opportunistic in the relationships it sets up between interior and exterior spaces in achieving an overall feeling of generosity whilst being sited on a 240m2 block.

The building looks to add something to the texture of Fremantle through a contemporary interpretation of the local vernacular. Within the surrounding blocks there is a diverse mixture of limestone federation cottages, Italianate and Portuguese houses.  The house learns from these precedents and reinterprets them in a contemporary manner.

The site itself sits at the western end of South Street in Fremantle close to a busy intersection. The building asserts itself to the front façade boldly hovering above the carport with a large tiled recess carved into the front.

The ground floor contains the kitchen, living and dining spaces, opening up to the rear garden complete with pizza oven and barbeque area. Large bi-fold doors allow this space to connect and expand as the interior and exterior become one.

Upstairs four bedrooms, a laundry, ensuite and bathroom configure around a large, oversized internal space that is used as a study, play room and library. An upper deck outside the main bedroom extends views across the neighbouring backyards and leads, via an external steel stair, to the expansive roof terrace above, with 360-degree views across the Fremantle harbour and back to the Beaconsfield ridge.